Στην εποχή μας οι εφαρμογές τηλεδιάσκεψης γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σε πολλούς και διάφορους τομείς. Λόγω και του κορωνοϊού, οι μετακινήσεις δεν είναι πια εύκολη υπόθεση. Κάθε εφαρμογή για τηλεδιάσκεψη είναι όμως πολύ σημαντική και στο χώρο της εκπαίδευσης. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η εκπαίδευση από απόσταση ήδη αποτελεί μία πραγματικότητα. Την εξ αποστάσεως εκπαίδευση τη διακρίνουμε σε σύγχρονη εκπαίδευση και σε ασύγχρονη. Η σύγχρονη απαιτεί την ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των μαθητών και του εκπαιδευτικού. Η αλληλεπίδραση μεταξύ καιθηγητή και μαθητών γίνεται σε “πραγματικό χρόνο” και κατά την διάρκειά της οι συμμετέχοντες μπορούν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν εκπαιδευτικό υλικό. Η ασύγχρονη εκπαίδευση δεν απαιτεί την ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων. Οι μαθητές μπορούν να δημιουργούν μόνοι τους το προσωπικό τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να χρησιμοποιούν εκπαιδευτικό υλικό σύμφωνα με αυτό. Για να λειτουργήσει η σύγχρονη εκπαίδευση αποτελεσματικά, είναι απαραίτητη μία εφαρμογή τηλεδιάσκεψης ή αλλιώς μία πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης.
Οι γνωστότερες εφαρμογές τηλεδιάσκεψης
Ποιες είναι όμως οι πιο αξιόλογες εφαρμογές τηλεδιάσκεψης και ποια τα επιθυμητά χαρακτηριστικά τους;
Οι πιο γνωστές εφαρμογές για τηλεδιάσκεψη σήμερα είναι το Skype, το Zoom και το Cisco Webex (χρησιμοποιείται επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας). Εναλλακτικές πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης είναι επίσης το Microsoft Teams αλλά και το Jitsi Meet.
Χαρακτηριστικά εφαρμογών τηλεδιάσκεψης
Ας μελετήσουμε τώρα τα βασικά χαρακτηριστικά για τις εφαρμογές τηλεδιάσκεψης του είδους. Η άδεια χρήσης είναι ίσως ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξετάσει κανείς. Ορισμένα προγράμματα είναι “κλειστά” ή καθαρά εμπορικά (π.χ. Cisco Webex), ενώ άλλα είναι ανοικτού κώδικα και διανέμονται εντελώς δωρεάν (π.χ. Jitsi Meet). Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια οι εταιρίες διαθέτουν και μία δωρεάν έκδοση (χαμηλότερων πάντως δυνατοτήτων) της εμπορικής τους εφαρμογής. Η χωρητικότητα (αριθμός συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη) είναι ακόμα ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό. Ορισμένα προγράμματα, όπως το Skype ξεκίνησαν καθαρά ως εφαρμογές βιντεοκλήσεων και μετά εξελίχθηκαν ως εφαρμογές τηλεδιάσκεψης κατάλληλες και για εκπαίδευση. Ασφαλώς, η ποιότητα της εικόνας και του ήχου παίζει επίσης πολύ σπουδαίο ρόλο για την επιλογή κατάλληλης εφαρμογής. Υπάρχουν εφαρμογές που (θεωρητικά τουλάχιστον) υποστηρίζουν μέχρι και βίντεο ποιότητας HD! Η ασφάλεια της τηλεδιάσκεψης είναι ασφαλώς ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Ιδιότητες όπως το μοίρασμα οθόνης, θεωρούνται σχετικά απλές και υποστηρίζονται πλέον από το σύνολο των εφαρμογών. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με ορισμένα πιο εξειδικευμένα χαρακτηριστικά όπως η υποστήριξη ενσωματωμένου ηλεκτρονικού πίνακα, η δυνατότητα εγγραφής της βιντεοκλήσης, η υποστήριξη κινητών συσκευών και διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων, η υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας, κ.α.
Zoom
Το Zoom αναπτύχθηκε στην Αμερική αλλά είναι ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς εφαρμογές τηλεδιάσκεψης και χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές χώρες. Π.χ. στη Ρωσία έχει επιλεγεί για την τηλεκπαίδευση στα σχολεία (με πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα). Αποτελεί εμπορική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης αλλά προσφέρει και δωρεάν έκδοση. Υποστηρίζει πολλά χρήσιμα χαρακτηριστικά όπως πολύ καλή ποιότητα ήχου/ εικόνας, ενσωματωμένο ηλεκτρονικό πίνακα, μοίρασμα ποντικιού (π.χ. ο μαθητής μπορεί να πάρει τον έλεγχο του ποντικιού και να λύσει μία άσκηση), αποστολή αρχείων (π.χ. κείμενα) και πολλά άλλα. Μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση, ακόμα και στη δωρεάν έκδοσή του.
Jitsi Meet
Το Jitsi Meet είναι μία εναλλακτική εφαρμογή βιντεοκλήσης που έχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές τελευταία. Στην Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από πολλά Δημόσια ΙΕΚ. Προσφέρει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά όπως το ταυτόχρονο μοίρασμα οθόνης (π.χ. πολλοί μαθητές μπορούν να μοιράσουν την οθόνη τους και ο καθηγητής να τους παρακολουθεί όλους και να σχολιάζει). Στα θετικά σημεία του είναι ότι είναι εντελώς δωρεάν, υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα και δεν απαιτεί τη λήψη ή εγκατάσταση κάποιου πρόσθετου προγράμματος (λειτουργεί μέσω του προγράμματος περιήγησης).
Cisco Webex
Πρόκειται για εμπορική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που αναπτύσσεται από την εταιρία Cisco, διατίθεται όμως και σε δωρεάν έκδοση. Έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως o ενσωματωμένος ηλεκτρονικός πίνακας κι η υποστήριξη μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι εξοικειωμένοι σε μεγάλο βαθμό με την εφαρμογή αφού αποτελεί την επίσημη πλατφόρμα εκπαίδευσης από απόσταση για τα ελληνικά σχολεία.
Εφαρμογές τηλεδιάσκεψης – Συμπεράσματα
Η ένωση καθηγητών μας, έχει αξιοποιήσει όλες τις παραπάνω εφαρμογές καιτά τη διάρκεια των διαδικτυακών μας συναντήσεων και θα συνεχίσει να τις χρησιμοποιεί και μελλοντικά. Σκοπεύουμε μάλιστα να οργανώσουμε ειδικές διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις για ενημέρωση γονέων, φοιτητών ή ενήλικων μαθητών.
Ασφαλώς, όπως ισχύει για κάθε είδους εφαρμογή, κανένα πρόγραμμα δεν είναι απόλυτα ιδανικό για σύγχρονη εκπαίδευση από απόσταση. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει την εφαρμογή που εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές του ανάγκες. Πιθανότατα, η καλύτερη λύση είναι να δοκιμάζουμε διαφορετικές εφαρμογές και να προσπαθούμε να είμαστε εξοικειωμένοι με δύο τουλάχιστον εφαρμογές τηλεδιάσκεψης ώστε να είμαστε πλήρως καλυμμένοι.