Είναι μία νέα μόδα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Μας την επέβαλε ο κορονοϊός; Ή μήπως είναι πλέον μία αναγκαιότητα; Έχει μέλλον η εκπαίδευση μέσω ίντερνετ και τα online μαθήματα; Ας προσπαθήσουμε να δούμε το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό για εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους
Στην εποχή μας σχεδόν όλοι έχουν μία αξιοπρεπή σύνδεση στο ίντερνετ και ένα φορητό υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο. Οι εκπαιδευόμενοι δε χρειάζονται κάτι παραπάνω. Οι εκπαιδευτές, αν έχουν λίγο περισσότερο μεράκι μπορούν να επενδύσουν λίγα χρήματα για μία γραφίδα, μία καλύτερη κάμερα ή μία γραμμή VDSL. Δεν είναι απαραίτητο όμως. Ασφαλώς, πρόκειται για μύθο. Βέβαια, απ’ την άλλη μεριά, το υπουργείο παιδείας προσπάθησε να μας πείσει ότι εξ αποστάσεως εκπαίδευση γίνεται ακόμα και μέσω μιας απλής τηλεφωνικής γραμμής. Αρκεί όμως ο μαθητής να μπορεί να ακούσει το μάθημα; Δεν πρέπει και να βλέπει; Δεν πρέπει και να συμμετέχει;
Η εκπαίδευση μέσω ίντερνετ μπορεί να λειτουργήσει μόνο για ενήλικες
Υπάρχει κάποια βάση σε αυτό. Τα Ανοικτά Πανεπιστήμια και πολλά Προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων εφαρμόζουν αποκλειστικά την εκπαίδευση από απόσταση εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Άλλα Ιδρύματα την υιοθετούν ως συμπληρωματικό ή βοηθητικό μέσο. Πως χρησιμοποιούν όμως τον υπολογιστή και το ίντερνετ τα παιδιά κι οι έφηβοι; Ως εκπαιδευτικό εργαλείο; Συνήθως όχι. Κυρίως για ψυχαγωγία (π.χ. παιχνίδια) ή για να επικοινωνούν μεταξύ τους (π.χ. facebook). Επομένως η εκπαίδευση μέσω internet είναι κάτι που ίσως δεν έχουν συνηθίσει. Τι έχουν συνηθίσει όμως; Ογκώδη βιβλία, ατελείωτα πακέτα φωτοτυπιών, καθηγητές που στην πλειοψηφία τους δεν υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες… Τους αρέσει αυτό; Μάλλον όχι. Αποδίδει αυτό; Μάλλον όχι. Πολλές έρευνες δείχνουν πως η παιδεία μας νοσεί. Η (υποχρεωτική) εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως εφαρμόστηκε λόγω του κορονοϊού παρόλες τις αδυναμίες και τα προβλήματα απέδειξε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο στα σχολεία μας. Άρα, πρόκειται για μύθο. Η εκπαίδευση από απόσταση μπορεί να ωφελήσει τόσο ενήλικες όσο και ανήλικους μαθητές.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προϋποθέτει οργάνωση και προετοιμασία
Αυτή ίσως είναι και η βασική δυσκολία της. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να οργανωθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα. Ασφαλώς είναι απαραίτητο να επιμορφωθούν πρώτα. Η διδασκαλία από απόσταση απαιτεί εκτός των άλλων και κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό. Η εκπαίδευση από απόσταση δε μπορεί να στηθεί “στό πόδι”. Σε καμία περίπτωση. Άρα, πρόκειται για μία πραγματικότητα.
Τα online μαθήματα μπορούν να γίνουν με επιτυχία μόνο για ένα μαθητή κάθε φορά (επικοινωνία 1-1)
Πριν αρκετά χρόνια, δημοφιλείς εφαρμογές για επικοινωνία 1-1, όπως το Skype, επέτρεψαν την ανάπτυξη ιδιαίτερων μαθημάτων από απόσταση. Στην εποχή μας όμως υπάρχουν εφαρμογές τηλεδιάσκεψης που επιτρέπουν την οργάνωση online μαθημάτων στα οποία είναι δυνατό να συμμεχει πλήθος μαθητών (γκρουπ). Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές (π.χ. Zoon, Webex Meetings) είναι δωρεάν και προσφέρουν πλήθος δυνατοτήτων (μοίρασμα οθόνης, κ.α.). Πρόκειται λοιπόν για μύθο…
Ασφαλώς, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα!
Σας προτείνουμε να δείτε τους καθηγητές μας που προσφέρουν online μαθήματα.